03 november, 2008

Tuneesia haridus

Kool algab Tuneesias 15. septembril ja lõpeb orienteeruvalt juuni lõpus. Detsembris on neil samuti 2 nädalane vaheaeg.

Koolipäev on päris pikk, kella 8 kuni 16/17. Vahepeal on 2 tunnine lõuna, et käia kodus söömas. Ma ei tea. See tundub nii kahtlane, sest koolidest möödudes oli alati suur mass õpilasi kooli värava taga ja chillisid niisama. Koduseid töid pidavat nad vaatamata pikale koolipäevale ikka tegema. Müstika!

Haridus on kohustuslik 6-16. aastastele.
Algkoolist põhikooli ja edasi keskkooli liigutakse tasemetööde alusel. 5-aastastel lastel on koolieelne ettevalmistusaasta, mis tagab valmisoleku kooliks. Seejärel õpitakse kuus aastat nagu meie algkoolis ning sooritatakse tasemetest, mis annab õiguse järgmised kolm aastat põhikoolis õppida. 15-aastane noor peab sooritama komplekstesti, mis selgitab tema edasise käekäigu. Rakenduslikele erialadele minekuks piisab 50% sooritatust. Keskkoolis õpitakse neli aastat ja ülikooli pääsemiseks on vaja saada maksimaalsest 20 punktist 16, lihtsalt lõpetamiseks piisab 10-st. Keskkooli lõpetamine annab algbakalaureuse kraadi, millele lisandub high school või ülikool. High school kestab kaks aastat ja selle sertifikaadiga võib olla algklassiõpetaja. Õpilaste karistuseks on esialgu hoiatuskaardid ja siis juba koju saatmine (karistus või asi eksole?!). Tegelikult pidi see olema piisav karistus, sest järgi õppimine on iseseisvalt ääretult raske ja vanemad töötlevad kodus korralikult oma lapsi.
Ülikool on kõigile tasuline. Aga õppemaks pidi olema sümboolne, ~1000 eeku. (Keskmised palgad on lõunapool väiksemad ja põhja pool kõrgemad, aga 2500-8000 eeku). Ülikooliõpingute ajal makstakse poistele kaks ja tüdrukutele kolm aastat stipendiumi, hiljem tuleb ise hakkama saada. Õpingute ajal poisid-tüdrukud koos ei ela! Kuigi tahtakse muutaseadust, et kihlatud võiksid koos elada :)

Djerba saarelt lahkudes sattusime koolitüdrukutega ühele praamile, kes hea meelega vestlesid meiega ja näitasid oma õpikuid. Tegu oli gümnaasiumi noortega. Heleda rätikuga neiu oskas kõige paremini inglise keelt ja oli peamiseks tõlgiks ja suhtlejaks. Kahju lausa, et see praam nii lühikest aega sõitis!
Sellised sinised ürbid on nende koolivorm, mis ei ole kohustuslik. Pisematel tüdrukutel oli roosa koolivorm. Ma ei ole kindel, aga see anti vist riigi poolt, mis tähendas, et vaesemate poolt on need väga hinnatud ürbid.

Araabia keelsena nägin mina vaid üht õpikut - ühiskonna oma. See oli tore. Võtsin selle kätte ja olin hämmingus... Õpik ju algab tagant ettepoole ja ... keeruline minu jaoks. Selline on siis ühiskonnaõpik :) Kui teile tundub, et õpik on valesti käes, siis see ainult tundub. Tegelikult on kõik õige! Nad lihtsalt alustavad paremalt!

Ülejäänud õpikutega, mida meile ulatati oli lihtsam, matemaatika on neil prantsuse keeles ja inglise keele õpik inglise keeles (vähemalt need leheküljed, mida ma vaatasin). Üldse tundus keeruline :D Tegelikult pidi araabia keel olema väga ilus. Keelte õppimine on seal maal pop, alustavad araabia keelega, siis prantsususe keel, siis valivad inglise/saksa/itaalia/hispaania keele vahel.
PS! Koolisüsteem on kirja pandud minu mälu järgi. Hetkel pole jakus kontrollida fakte!

Kommentaare ei ole: